Hr. Ms. Van Galen
Torpedoboot Jager
De Hr. Ms. Van Galen ging op “bestelling” naar Rotterdam.
De van Galen was drie dagen eerder teruggekeerd uit Nederlands-Indië om het thuisland te verdedigen tegen de Japanse strijdkrachten.
Het schip had een bekend probleem met de Vickers 40mm machinegeweren.
Hij stoomde naar Hoek van Holland. Op de weg net onder Scheveningen werden een tiental Duitse vliegtuigen gesigneerd op het strand dat bij eb troepen had gelost.
De torpedobootjager vuurde op deze vliegtuigen en vernietigde er twee. het schip stoomde de Nieuwe Waterweg op tot haar ondergang.
Al in de buurt van Vlaardingen werd het schip aangevallen door twee formaties van vijftien Junkers Stukas, die de torpedobootjager bombardeerden met bommen en besxhoten hun met de boordwapens, zodat de vuurbeheersing, de stuurhut en een kanon aan boord vernietigde, de 40mm machinegeweren konden niet worden gebruikt, de vijandelijke vliegtuigen werden alleen beschoten door het 7,5 cm kanon en de twee dubbele 12,7 mm machinegeweren, wat weinig effect had op de vijandelijke vliegtuigen.
Het oorlogsschip had geen kans tegen deze luchtaanvallen omdat het onmogelijk was om op de smalle waterweg te manoeuvreren om de aanvallen te vermijden.
Het schip kreeg geen directe treffer, maar leed zoveel schade door een groot aantal indirecte bomaanslagen dat de commandant besloot dekking te zoeken in een veilige haven.
Aangekomen in de Merwehaven schampte de bemanning het schip tegen de kade om te vertragen en aan te meren.
De commandant inspecteerde zijn schip en kwam al snel tot de conclusie dat het niet te redden was.
De romp van het schip was op tal van plaatsen gescheurd en doorboord door kogels en granaatscherven.
Veel leidingen waren gesprongen en de achtersteven stond volledig onder water.
Het bevel werd gegeven om het schip te verlaten.
Kort daarna zonk de torpedobootjager over stuurboord.
Tijdens de luchtaanvallen kwam er verschillende bemanningsleden van de Hr. Ms. Van Galen om het leven en raakten er dertien gewond.
Veel restertende bemanningsleden sloten zich vervolgens aan bij de verdedigers van de Maasstad.